Benutten van vrouwelijk talent

Onlangs las ik dat er een causaal wetenschappelijk verband is aangetoond tussen diversiteit en winstgevendheid. Medewerkers zouden zich beter voelen, bedrijfseconomisch zou het beter zijn en innovatie profiteert er van.

Veel organisaties zeggen dat zij mannen en vrouwen gelijk behandelen. Dat klinkt aardig, maar daar zit ook een valkuil in. Waarom vrouwen het verschil kunnen maken, is omdat zij andere competenties hebben.

De toegevoegde waarde van vrouwelijke competenties worden gewaardeerd, maar vrouwen worden afgerekend op mannelijke competenties. Als ze al binnen komen, aangezien de meeste werving en selectie criteria “mannelijke competenties” zijn.

Het benutten van talent vraagt om meer dan een vrouwvriendelijke opstelling. Ik zou zeggen: “laat een vrouw eens naar jouw organisatie kijken”.

Meer van hetzelfde brengt geen transformatie.

Savita Srivastava