Schokbestendigheid organisatieverandering

Hoe schokbestendig moet een organisatieverandering zijn?

Vaak zie ik dat er voor veranderingen in een organisaties een proces wordt afgesproken, welke gevolgd wordt voor iedere verandering.

Als ik naar het Cynefin Framework kijk, dan worden er verschillende contexten onderkend met ieder hun eigen kenmerken, dynamiek en werkwijze.

Het gaat om de context Simpel, waarbij oorzaak en gevolg voorspelbaar en voor iedereen duidelijk is. De werkwijze is dat de feiten worden vastgesteld, in de juiste volgorde worden gebracht en volgens de regels worden uitgevoerd. Best practices en regels dienen beschikbaar te zijn.

Bij de context Ingewikkeld, zijn oorzaak en gevolg te begrijpen na analyse. De werkwijze is feiten vaststellen, een grondige analyse van informatie en de juiste werkwijze toepassen. Analyse staat centraal.

Bij de context Complex kunnen oorzaak en gevolg achteraf verklaard worden. Experimenteren met verschillende werkwijzen, resultaten bekijken en flexibel toepassen. Het gaat om uitproberen.

Bij de context Chaotisch, gaat het om een crises en noodsituatie. Niemand weet wat er gaat gebeuren of wat het beste is. De noodsituatie moet eerst gestabiliseerd worden en continu gemonitord worden tot deze binnen een andere context valt. Command en control staan centraal.

Wanorde staat in het midden. Hierbij is de context niet bekend. De werkwijze is opdelen in kleinere stukken, analyseren en context toewijzen.

Kennis afname en gebrek aan onderhoud kunnen een verandering van simpel naar chaotisch bewegen. Kennis toename kunnen veranderingen vereenvoudigen.

Welke contexten herkennen jullie in de organisatie. En hoe gaan jullie daarmee om?

Savita Srivastava